IDV-ADVIES:  Adviseert, Begeleidt en Coacht
IDV-advies
  • Home
  • Wat we doen
    • Vrijloopstallen >
      • Wat is een IDV-stal?
      • Rondleidingen
      • Orientatiecursus
      • Gebruikersbijeenkomst >
        • Management studiegroepen
        • Gebruikers vrijloopstallen
        • Humest
      • Individueel advies
    • Strategie en economie
    • Mest en mineralen
    • Samenwerkingsvormen
    • Weidegang
    • Gecombineerde opgave
  • Nieuws
  • Partners
  • In de media
  • English
  • Contact

VAn gras tot glas naar 2020

22/11/2013

0 Reacties

 
Melkveebedrijf Van der Wel is op een bijzondere manier in beeld gebracht. In het filmpje krijgt u een overzicht van het bedrijf en de speerpunten richting 2020. Ook wordt duidelijk aangeven dat de nieuwbouw, een compoststal, gekozen is voor het verlengen van de levensduur van de koeien en het het antibioticagebruik tot een minimum te beperken. 

Als IDV-advies komen wij graag bij dit Melkveebedrijf. Laat u inspireren door het filmpje en als u meer wilt weten over ons advies op gebied van duurzame melkveehouderij, neem dan contact met ons op.
0 Reacties

Melk leasen niet interessant?

20/11/2013

0 Reacties

 
Foto
Derde kwartaal 2013 laat zien dan melkleasen niet interessant is!

Klundert – De eerste cijfers van de kwartaal manager laten over het derde kwartaal van 2013 een voortschrijd voersaldo zien van € 32,97 per 100 kilogram melk. Voornamelijk de hoge melkprijs en dalende krachtvoer prijzen zijn hiervoor verantwoordelijk. Ondanks dit saldo merkt Bram Den Hollander op dat veel melkveehouders ervaren dat er nauwelijks toename is in liquiditeit op melkveebedrijven.    

De garantieprijs in de maanden juli en augustus noteerde een stand van 40 euro per 100 kilogram melk. In september noteerde de garantieprijs een stand van maar liefst  41,50 euro per 100 kilogram melk. Ten opzichte van september 2012 scheelde dit maar liefst 9,50 euro per 100 kilogram melk. Naast hogere opbrengsten zijn ook de kosten van krachtvoer, ten opzichte van de eerste twee kwartalen van dit jaar, afgenomen met 3 euro per 100 kilogram brok. Dit tezamen zorgt in het derde kwartaal van 2013 voor een positief voersaldo van € 32,97.

Liquiditeit 2013
Ondanks deze positieve resultaten, leggen de resultaten in de eerste twee kwartalen nog behoorlijk beslag op de liquiditeit van melkveebedrijven. Bram Den Hollander geeft aan dat de hoge sojaprijzen het eerste half jaar van 2013 en daarnaast de relatief gezien gewone garantieprijs er voor heeft gezorgd dat melkveehouders het eerste halfjaar van 2013 niet of nauwelijks geld hebben kunnen reserveren. Dit heeft volgens Den Hollander tot gevolg dat veel melkveehouders op dit moment nauwelijks een toename zien in liquiditeit.

Leasemelk
Op dit moment noteert de leaseprijs van melk 26,46 euro per 100 kilogram melk (bron: www.quotum.nu). Met een gemiddeld saldo melkvee (incl. mestkosten en energiekosten) van 24,64 euro per 100 kilogram melk kost leasen de gemiddelde melkveehouder 1,82 per 100 kilogram melk. Per 50.000 kilogram melk kost het leasen ruim 900 euro. IDV-adviseert ondernemers dan ook om van te voren te berekenen of leasen al dan niet interessant is. Het is in strategisch opzicht dikwijls interessant om andere keuzes te maken aldus Den Hollander.

Advies nodig? Vraag Bram naar de mogelijkheden


0 Reacties

Informatiebijeenkomst kringloopwijzer

18/11/2013

1 Reactie

 
Enkele weken geleden is het vijfde actieplan van de Nitraatrichtlijn gepresenteerd. In dit actieplan zijn een aantal zaken opgenomen om de kwaliteit van het grondwater te verbeteren. Eén van deze actiepunten is dat er gestreefd wordt naar bedrijfsspecifieke evenwichtsbemesting op basis van de Kringloopwijzer  http://www.verantwoordeveehouderij.nl/show/KringloopWijzer.htm

Deze kringloopwijzer is niet alleen opgenomen in het actieplan van de nitraatrichtlijn, ook is er op 1 juli 2013 een intentieverklaring getekend tussen de Nederlandse zuivelverwerkers (NZO), de diervoedersector (NeVeDi), LTO Nederland en de accountants- en belastingadviesbureaus (VLB). In deze intentieverklaring is opgenomen om vanaf 1 januari 2015 de KringloopWijzer op te nemen als managementsysteem in de duurzaamheidssytemen en/of kwaliteitssystemen van de zuivelondernemingen. Dit betekent concreet dat melkveehouders met een fosfaatoverschot, in tegenstelling tot de Bedrijfsspecifieke Excretie (BEX), worden verplicht om te werken met de KringloopWijzer.

Omdat dit voor een behoorlijk aantal melkveehouders van toepassing is waar ook u het bedrijf betreedt willen wij, als IDV - Advies, u als erfbetreder kennis laten maken met de KringloopWijzer. We willen samen met u de KringloopWijzer bespreken om op een praktische manier te laten zien wat de uitkomst van een KringloopWijzer voor gevolgen heeft voor een melkveebedrijf.

Wij ontmoeten u graag op:

Wanneer: Donderdag 28 november 2013

Waar: IDV - Advies, Klaverpolderseweg 2, 4781 PC Moerdijk

Tijd: 13.15 - 16.30 uur


Deze middag wordt volledig verzorgd door IDV-Advies en er zijn voor u geen kosten aan verbonden.

Opgeven kan bij Bram of Roel en voor vragen kunt u ook bij ons terecht. 

Bram den Hollander          Roel van Buuren
06 - 22 81 61 15                  06 - 15 82 86 26 

1 Reactie

De werking van HUmest

14/11/2013

0 Reacties

 
Twee deelnemers van het praktijknetwerk “Humest” hebben een praktijkproef aangelegd om de (na)werking van Humest beter in beeld te krijgen. 

Met de komst van vrijloopstallen is er ook een nieuwe mestsoort gekomen, Humest genaamd. Humest is dierlijke mest vermengd met compost of andere gecomposteerde producten zoals houtsnippers.  Deze natuurlijk gedroogde mest heeft een droge stof percentage van 50 tot 70 %. Dat scheelt in het transport en het stinkt niet.

De mineralen (waaronder stikstof) zijn grotendeels organisch gebonden. Enerzijds zorgt dit ervoor dat de ammoniakemissie bij uitrijden minimaal is, anderzijds zorgt dit ervoor dat de mineralen langzamer vrij komen dan uit drijfmest.

Twee deelnemers van het praktijknetwerk Humest hebben een praktijkproef aangelegd om meer te weten te komen over de nawerking van onder andere stikstof en fosfaat.  Afgelopen bijeenkomst hebben we de praktijkproef bekeken. De volledige dierlijke mestgift geven in de vorm van Humest (aangevuld met kunstmest) kost opbrengst. De organisch gebonden stikstof komt maar deels en later vrij. Een combinatie van drijfmest en Humest lijkt dan ook voor de hand te liggen.  Binnenkort hopen we u meer te melden over de nawerking van Humest.

Foto
Dit netwerk maakt onderdeel uit van een koepel van netwerken in het westen, waaraan ruim 60 melkveehouders deelnemen. Deze koepel wordt ondersteund door het Veenweide Innovatie Centrum, PPP-Agro Advies en Wageningen UR Livestock Research.

Foto
0 Reacties

IDV-advies bundelt krachten in Zuid-west Nederland

12/11/2013

0 Reacties

 
AGRO ADVISEURS ZUIDWEST VAN START.

BUNDELING KRACHTEN DOOR 9 EX-MEDEWERKERS ZLTO.

Op 12 november 2013 zijn de  AGRO ADVISEURS ZUIDWEST, een nieuwe adviesorganisatie voor de agrarische sector in Zuidwest Nederland, van start gegaan. In totaal zijn 9 ex-medewerkers van de ZLTO (allemaal in Zuidwest Nederland werkzaam) een eigen zelfstandig advies- en begeleidingsbureau gestart. Zij hebben besloten om de krachten te bundelen met behoud van de eigen zelfstandigheid. Voorheen werkten ze samen als collega’s. Nu werken ze samen als zelfstandige ondernemers, ieder vanuit zijn/haar eigen specialisme. Wenst u als agrarische ondernemers een specifiek advies? De betreffende specialist is u graag van dienst. 

Zie bijgaande folder of kijk op www.agroadviseurszuidwest.nl 


0 Reacties

    Archief

    Mei 2019
    April 2019
    Juni 2017
    December 2016
    Juni 2016
    Maart 2016
    November 2015
    Augustus 2015
    Juni 2015
    April 2015
    November 2014
    September 2014
    Juli 2014
    Juni 2014
    April 2014
    Maart 2014
    Februari 2014
    Januari 2014
    December 2013
    November 2013
    Oktober 2013
    September 2013

    Categorieën: 

    Alles
    Advies
    Algemeen
    Compost
    Humest
    Kringloopwijzer
    Melk
    Mestboekhouding
    Praktijknetwerk
    Vrijloopstal
    Weidegang
    Workshop

    RSS-feed

Vrijloopstallen
Strategie en Economie
Mest en Mineralen
Samenwerkingsvormen
Weidegang
Gecombineerde Opgave

wat we doen:

Nieuws
Links
In de media
Team IDV-Advies

IDv-advies:

Bram den Hollander 
bram@idv-advies.nl

Marc Havermans
marc@idv-advies.nl

​
Algemene voorwaarden

contact:

Foto